0

Tuinieren

DSC_6071Onder de noemer ‘tuinieren valt een groot aantal activiteiten. Het leuke van de tuin activiteiten is dat ze niet alleen buiten (siertuin en moestuin) en binnen (plantenkas) kunnen plaatsvinden maar dat er een grote variëteit zit in de werkzaamheden.
Enerzijds vragen de tuinactiviteiten om zorgvuldigheid en concentratie en daardoor ook om intensieve begeleiding. Anderzijds kunnen al dit soort activiteiten heel individueel en op verschillende niveaus worden verricht.

Siertuin
In de siertuin helpen onze deelnemers met o.a. het snoeien van bomen en struiken, het ruimen van de bladeren, het onkruid wieden en het sproeien.

Moestuin
DSC_4864De activiteiten in de moestuin verschillen vaak per seizoen. Voor nieuwe aanplant moet grond worden omgespit en bemest. Nieuwe gewassen worden of uitgezaaid in de volle grond of er worden zelfgekweekte plantjes uitgeplant. En natuurlijk is er door bijna alle seizoenen heen het oogsten van allerlei groenten en fruit (zoals frambozen, bessen,bramen,aardbeien,kersen, rabarber, courgette, aardappelen, erwten, bonen, etc.). Daarnaast is het onkruidvrij houden van de moestuin ook een taak, die vanaf februari tot ver in het najaar op het programma staat.

Boomgaard
Afhankelijk van het jaargetijde moeten de verschillende soorten fruit van de bomen en de struiken worden geplukt. Het fruit wordt daarna vers verkocht of verwerkt tot jam, moes of sap, of ingevroren. Walnoten en hazelnoten worden in het najaar geraapt en gedroogd.

Plantenkas
De vloer van de plantenkas is gehard en daardoor ook goed toegankelijk voor minder validen. In de plantenkas wordt niet alleen zaaigoed gekweekt. De kas wordt ook gebruikt voor de teelt van o.a. tomaten, komkommers, augurken en druiven. Hier worden ook perkgoed en kruiden opgekweekt. Producten uit de kas worden verkocht of ingemaakt in zoetzuur.